Latest Post :
Recent Post

Marsha Timothy Hamil 5 Bulan

Jakarta - Kabar bahagia datang dari pasangan Marsha Timothy dan Vino Bastian. Kini Marsha tengah mengandung buah cintanya dengan Vino.

Usia kandungan Marsha telah menginjak lima bulan, dan itu menjadi hadiah kejutan bagi keduanya. Sebab, kehamilan itu tidaklah direncakan sama sekali.

"Alhamdulillah, senang sekali. Memang tidak pernah direncanakan, kalau dikasih cepat bersyukur sekali," ujar Vino saat ditemui usai peluncuran film 'Tampan Tailor' di Djakarta Theater, Sarinah, Jakarta Pusat, Senin (25/3/2013).

Marsha juga bersyukur karena kehamilannya sama sekali tidak menggangu kegiatannya. Vino sendiri tak melarang Marsha untuk tetap berkativitas seperti biasa.

"Terakhir saya masih syuting. Kalau hormonal bisa diatasi, masalah capek nggak capek ya itu biasa sih ya," urai Marsha.

Untuk soal jenis kelamin sang bayi, keduanya sama sekali tak mempermasalahkan. Laki-laki maupun perempuan, bagi mereka sang buah hati nantinya sehat.
{[['']]}

Kasus Narkoba Raffi Ahmad Cs, BNN Klaim Adanya Keberhasilan

Jakarta - Kasus narkoba Raffi Ahmad Cs memunculkan jenis narkoba metilon yang tadinya sangat asing bagi publik. Ada pihak yang menilai Badan Narkotika Nasional (BNN) kecolongan karena belum memasukkan jenis narkoba tersebut ke dalam Undang-undang Narkotika.

Namun BNN membantah pihaknya disebut kecolongan. Direktur Peran Serta Masyarakat BNN, Brigjen Pol Siswandi menegaskan bahwa pihaknya telah menorehkan sebuah keberhasilan dalam kasus Raffi Cs.

"Kita nggak kecolongan, di sisi lain keberhasilan terungkap. Mari kita berperan," ungkap Siswandi saat ditemui di kantornya di Cawang, Jakarta Timur (25/3/2013).

Menyoal dugaan banyak di kalangan artis yang menggunakan narkoba, Siswandi punya pendapatnya sendiri. "Nggak semuanya. Itu kan dari media aja yang membesar-besarkan," tuturnya.

Penyanyi Ageng Kiwi dan Seruni Bahar pun ikut bicara soal maraknya narkoba yang beredar di kalangan artis. Menurut mereka, dunia artis memang lekat dengan dunia gemerlap. Namun tak seharusnya artis-artis terjebak dalam jeratan narkoba.

"Kita bikin aja kesibukan, pergaulan, dan jauhi lingkungan malam. Kita boleh dugem, nggak masalah, tapi tetap jaga jangan sampai terjerumus ke narkoba," ujar Seruni di tempat yang sama.

Sementara Ageng Kiwi mencoba menyoroti banyaknya narkoba yang beredar di dalam penjara. "Di dalam penjara juga banyak narkoba. Banyak teman artis yang udah dipenjara atau rehab. Ternyata pas dikorek, banyak narkoba, miras. Kalau di luar aman tapi di dalam nggak, ya sama aja," ujar Ageng.

{[['']]}

Dari Peran Banci, Tessy Bisa Beli Rumah Hingga Kuliahkan Anak

Jakarta - Satu nama yang tak boleh terlewatkan dari pemeran banci di dunia hiburan adalah Tessy 'Srimulat'. Pria yang memiliki nama asli Kabul Basuki itu sudah melakoni peran banci sejak 1980-an.

Pria yang memiliki banyak cincin di tangannya itu mengatakan, dirinya memilih peran banci atas inisiatif sendiri. "Itu inisiatif saya sendiri. Srimulat punya ciri sendiri tiap pemainnya. Saya peranin itu biar ada ciri saya," katanya mengawali perbincangan dengan detikHOT.

Dari situ, Tessy menuturkan, perannya banyak disukai. Ia pun mulai menikmati perannya yang membawa rezeki untuknya. Tessy mengungkapkan, dari perannya itu ia bisa menghidupi dirinya sendiri dan keluarganya.

"Saya bisa makan, beli rumah, beli mobil, sekolahin anak sampai kuliah sarjana," kisah pria kelahiran 31 Desember 1947 itu.

Dari panggung lawak, Tessy pun meloncat ke dunia perfilman berkat karakternya tersebut. Total sudah ada enam film yang ia bintangi hingga saat ini. Terakhir Tessy membintangi film 'Penganteng Pocong' pada 2012 lalu.

Keputusan menjadi banci pun tak pernah disesali Tessy karena merupakan berkah tersendiri. "Nggak ada beban dengan peran itu. Justru saya mensyukuri peran itu, alhamdulillah," tuturnya bersyukur.
{[['']]}

Jadi Banci Bayarannya Lebih Gede

Jakarta - Salah satu pemeran banci yang sering wara-wiri di sinetron adalah Bobby Rachman atau yang dikenal dengan nama panggung Bobby Tince. Dari awal kemunculannya, Bobby memang sudah langsung mendapat peran banci dengan tampilan full dress dan make up.

Sinetron yang paling melambungkan namanya sebagai banci berjudul 'Ikhlas'. Di sinetron tersebut, Bobby beradu akting dengan Tamara Bleszynski dan Primus Yustisio.

Bobby pun mendapat berkah meski bayarannya saat itu masih terbilang sangat kecil. "Sinetron dapat Rp 250 ribu. Dapat honor setelah dua minggu setelah tayang," ungkapnya kepada detikHOT.

Lewat sinetron tersebut, tawaran berperan sebagai banci pun terus berdatangan. Hingga Bobby menyadari karakter tersebut memang merupakan berkah untuknya.

Bobby bukannya tidak pernah berperan sebagai pria di sinetron. Ia juga kini memiliki boyband bernama Mr. Bee yang juga aktif manggung. Namun ia mengakui secara blak-blakan bayaran sebagai banci lebih besar.

"Beda sekali bayarannya. Yang pakai baju perempuan bayarannya lebih gede," bebernya.

Pria yang memiliki kebiasaan latah itu juga mengungkapkan, di awal-awal dirinya memerankan pria gemulai dengan menggunakan pakaian wanita secara lengkap menimbulkan kegamangan. "Awalnya bingung, riskan sekali saya terkenal kalau pakai baju cewek, agak gamang. Kok begini ya, seiringnya berjalannya waktu ya bisa," paparnya.

Bobby juga mengatakan, meski selalu mendapat peran sebagai banci, langkahnya terjun ke dunia hiburan tetap didukung oleh keluarga.

"Pasti didukung. Mereka tahu. Restu dari orangtua, apapun yang dilakukan saya di Jakarta saya melapor," tutup Bobby yang mengaku berguru ke mendiang Tata Dado itu.
{[['']]}

Ringgo Agus Rachman Rencanakan Nikah Tahun Depan

Jakarta - Ringgo Agus Rachman mengaku sudah tidak mau lagi kehilangan orang yang disayanginya. Untuk itu, ia berencana akan menikah dengan Sabai Morscheck tahun depan.

Namun untuk urusan tanggal ia belum menentukannya. Ia pun belum mengetahui apa yang harus dipersiapkannya terlebih dahulu.

"Tahun depan sudah paling tepatlah dari segalanya. Tiba-tiba pengen, dan bertemu orang yang gue anggap tepat. Yuk, tahun depan yuk," ungkap Ringgo saat ditemui usai peluncuran film 'Tampan Tailor' di Djakarta Theater, Sarinah, Jakarta Pusat, Senin (25/3/2013).

Saat ini, mantan kekasih Revalina S Temat itu tengah mengumpulkan uang untuk persiapan pernikahannya. Baik keluarga Ringgo maupun Sabai juga sudah mengenal satu sama lain.

"Gue nggak mengerti proses lamaran seperti apa karena gue belum pernah kawin. Cari cincin harus apa nggak tahu, tunangan harus apa gue belum tahu. Cari yang murah saja," selorohnya dengan ekspresi muka kocak.
{[['']]}

Raja Azmi Berhabis RM1 Juta Untuk 'Anak Ikannya'

Raja Azmi Raja Sulaiman




Penerbit filem popular,  Raja Azmi Raja Sulaiman berhabis sebanyak RM1 juta demi menghasilkan fiem terbarunya berjudul 'Anak Ikan'. Filem terbitan JAS Productions itu akan dibintangi oleh bakat baru, Davin Singh. Filem arahan menantu beliau, Shahdan Hashim itu yang dijangka akan memulakan penggambaran selepas April nanti.
Bercakap secara eksklusif kepada Utusan, Raja Azmi berkata, walaupun "anak ikan" beliau bukanlah berbangsa Melayu tetapi beliau yakin Davin mampu memberikan satu lakonan yang memuaskan.

"Setelah berbincang dengan pengarah filem, kami mengambil keputusan bahawa Davin Singh, anak jati Kuala Lumpur merupakan orang yang sesuai untuk mendukung watak utama dalam Anak Ikan," katanya.

Tambahnya, biarpun Davin tidak mempunyai pengalaman dalam bidang lakonan, namun beliau telah menyerahkan tanggungjawab untuk mendidik dan mengasah bakat lakonan pemuda itu di tangan Khir Rahman.

Selain Davin, Raja Azmi berkata, pihaknya bakal mengadakan sesi pemilihan pelakon wanita yang akan digandingkan dengan Davin dan pelakon-pelakon lain untuk filem Anak Ikan dalam waktu terdekat ini.

Sebelum ini Raja Azmi pernah menerbitkan filem seperti filem Black Widow Wajah Ayu, Cinta 200 Ela, Haru Biru, dan ... Dalam Botol.

Filem Anak Ikan, kata Raja Azmi lagi, adalah sebuah filem puaka yang diangkat daripada naskah cerpen dan diolah dan digarap untuk medium layar lebar.


- mD
{[['']]}

U-Kiss Tak Sangka Dapat Jumpa Backstreet Boys di Malaysia

U-Kiss bergambar bersama Backstreet Boys.

 
Kumpulan KPop sensasi U-Kiss (Ubiquitous Korean International Idol Super Star) tidak menyangka dapat bertemu dengan kumpulan idola mereka, Backstreet Boys. Tidak dirancang, tetapi pertemuan tak disangka ini berlaku pada sidang media sempena konsert Twin Tower @live (TT@live 2013) yang diadakan di Hotel Hilton, Kuala Lumpur, semalam.
Pada mulanya, pengacara Serena C sekadar memberitahu U-Kiss yang konsert dimana mereka akan membuat persembahan, akan turut menampilkan kumpulan Backstreet Boys. Kemudian Serena bertanyakan sama ada mereka meminati kumpulan yang popular dengan lagu As Long As You Love itu atau tidak? Lantas rappernya, Eli menyahut,

"Ya, kami memang peminat BSB. Tapi kami belum lagi berjumpa atau terserempak dengan mereka di sini. Kami dengar yang mereka juga akan membuat persembahan di konsert yang sama, bukan? Tapi kami diberitahu mereka akan membuat persembahan pada esok malam (Sabtu). Sayangnya terlepas lah peluang kami untuk menyaksikan persembahan mereka sebab kami perlu pulang segera sebaik selesai persembahan nanti", katanya.

Kemudian Serena C terus berkata, BSB sudah ada di belakang pentas dan menanti giliran untuk ditemubual oleh pihak media, lantas Kevin mencelah, "Iya ker? Mereka sudah ada di sini?", ujarnya dengan reaksi teruja sambil rakan lain turut terkejut dan riak wajah mereka jelas kelihatan sangat gembira.

Tidak beberapa lama kemudian, kegembiraan U-Kiss bertambah apabila mereka dipanggil semula kembali ke pentas untuk bergambar dengan BSB. 



Tak ubah seperti peminat fanatik berjumpa dengan idola mereka, itu yang dapat digambarkan tatkala melihat Soohyun, Eli, Kevin, Dongho, Kiseop, Hoon dan AJ menegur sapa dan bersalaman dengan AJ, Kevin, Brian, Nick dan Howie D. Lalu mereka bergambar bersama dan turut disertai, bintang Disney, Demi Lovato.

Ubat Rindu Peminat


 
Sementara itu sewaktu di konsert TT@live2013 malam tadi, U-Kiss menghiburkan Kissme (gelaran untuk peminat), selama setengah jam sekaligus mengubat kerinduan peminat sejak kali terakhir mereka menjejakkan kaki ke sini,, dua tahu lalu sewaktu mrejayakan Hari Belia Negara, di Putrajaya. Ini merupakan kali kelima U-Kiss membuat persembahan di sini.

Tampil dengan aksi gerak tari penuh bertenaga dan vokal yang mantap, jam 9.15 malam U-Kiss memulakan persembahannya dengan lagu Neverland. Kemudian disusuli single Standing Still petikan album baru mereka yang berjudul Collage. Kevin sempat berpesan kepada peminat supaya jangan lupa mendapatkan album terbaru mereka itu. 


 
Seterusnya persembahan bersambung dengan lagu 0330, Someday, Believe dan lagu dari album terdahulu, Ma Man Hani. Sebelum beredar, U-Kiss berjanji yang mereka akan kembali semula ke Malaysia untuk mengadakan konsert solo mereka pula, pada masa akan datang.
 






- Kredit foto-foto: Cipotredz
- mD


{[['']]}

Hanis Zalikha Akui Agak Terkejut Dan Malu

 Hanis Zalikha





“SAYA anggap gosip sebegini seperti angin lalu yang meniup rambut saya sehingga kusut, tapi selepas itu saya akan betulkan kembali rambut dan ia akan kembali seperti sedia kala,” ujar Hanis Zalikha berhubung dakwaan dia kini sudah mula besar kepala.

Menjelaskan dengan lebih lanjut Hanis atau nama sebenarnya, Hanis Zalikha Zainal Rashid, 23, berkata, isu yang mengatakan dia ‘demand’ pernah timbul sebelum ini dan dia lebih gemar mengambil sikap berdiam diri, kerana menganggap perkara itu akan berlalu begitu sahaja.

“Saya akui agak terkejut dan malu apabila ada pihak mengatakan saya mula ‘demand’ kerana meminta bayaran untuk sesi fotografi.

“Ingin saya tegaskan, saya tidak pernah berbuat demikian dan saya juga faham artis dan wartawan saling memerlukan.

“Sebelum ini, cerita mengatakan saya semakin ‘demand’ pernah keluar dan saya diamkan saja. Tapi bila keluar sekali lagi cerita sebegini, ramai pembaca blog saya menyarankan saya membuat kenyataan,” jelasnya.

Menerusi sebuah akhbar minggu lalu, heroin filem Gangster Celop ini dikatakan meminta bayaran kepada salah sebuah organisasi media untuk mengambil gambarnya.

Ditanya adakah ini antara agenda sesetengah pihak yang ingin menjatuhkan kariernya, Hanis berkata: “Saya tidak tahu ia sabotaj atau agenda menjatuhkan nama saya.

“Bagaimanapun, saya bersikap positif dan tidak mahu terlalu melayan cerita-cerita negatif seperti ini,” katanya.

Rezeki murah

Hanis berkata, di sebalik cerita negatif yang timbul, dia bersyukur kerana tawaran lakonan dan pengacaraan yang diterimanya kini semakin mencurah-curah.

Katanya, minggu depan, dia akan memasuki set penggambaran filem pertama arahan Aaron Aziz dan turut akan berlakon di samping aktor itu serta Nabil Ahmad.

“Alhamdulillah, rezeki saya semakin murah. Saya kini sedang menjalani latihan kerana filem arahan Aaron adalah sebuah filem aksi dan saya memang amat nantikan.

“Bulan depan, saya mula penggambaran musim kedua Memberku Hawa. Kemudian, rancang kelolaan saya, Mad Market juga akan jalani penggambaran untuk musim kedua.

“Selain itu, saya juga ditawar menjadi pengacara Raikan Cinta musim kedua dan akan menjalani penggambaran tidak lama lagi,” katanya.

Agenda tergendala

Biarpun mendapat tawaran mencurah-curah, Hanis berkata, dia tidak dapat melibatkan diri sepenuh masa dengan kariernya pelakon dan pengacara kerana turut bergelar ahli perniagaan. “Saya akui, saya semakin serius dengan penglibatan saya dalam bidang seni. Tapi saya tidak dapat memberi perhatian sepenuh masa kerana terikat dengan perkara lain seperti perniagaan.

“Saya kini mengelolakan sebuah perniagaan kecantikan kulit jenama Toujours Skin. Buat masa ini, ia hanya dijalankan menerusi perniagaan atas talian,” katanya.

Hanis berkata, walaupun dia berhasrat untuk membuka kedai sendiri, namun impiannya itu terpaksa ditangguhkan sebentar kerana kesibukan kerja.

“Harapan saya, kedai tersebut akan dapat dibuka dalam tahun ini juga. Saya Cuma berharap impian saya akan terlaksana nanti,” ujarnya.

OLEH NUREZZATUL AQMAR MUSTAZA
{[['']]}

Kim Kardashian Dilarang Sedut Lemak

Kim Kardashian dan Kanye West 





PENYANYI rap Kanye West tidak membenarkan kekasihnya Kim Kardashian menjalani pembedahan sedut lemak yang dikenali sebagai 'Tummy Tuck' selepas proses bersalin nanti.

Menurut laporan portal The Sun, ini kerana Kanye masih lagi trauma dengan kematian ibunya, Donda, pada tahun 2007 yang juga menjalani pembedahan plastik pada ketika itu.

"Kim ingin kembali langsing seperti dahulu dan ingin menjalani pembedahan 'Tummy Tuck'. Namun Kanye pula melarang Kim berbuat demikian kerana masih lagi trauma dengan kematian ibunya.

"Malah Kanye siap berkata kepada kekasihnya bahawa dia tidak kisah dengan perubahan tubuh badan Kim walaupun semakin membesar selepas bersalin nanti," kata sumber.

'Tummy Tuck' merupakan sebuah pembedahan yang membentuk perut menjadi lebih langsing. Selama ini Kim sering tidak senang dengan bentuk tubuhnya sepanjang kehamilannya.

{[['']]}

Hubungan Intim Ahmad Dhani Dan Mulan Jameela Terus Jadi Tanda Tanya

Mulan Jameela bersama anaknya, Syafiya dan Ahmad Dhani. 

Rahsia pernikahan yang terus disembunyikan Mulan Jameela dan Ahmad Dhani Prasetyo semakin terkuak, namun pasangan ini bagaikan tidak pernah peduli pandangan masyarakat terhadap hubungan mereka.
Kukuh mempertahankan pendirian untuk tidak berkongsi hal peribadi, namun ketika ibu Mulan, Titi Aisyah menutup mata buat selama-lamanya di Pondok Indah, Jakarta Selatan pada 8 Mac lalu, rahsia yang selama ini tersimpan kemas perlahan-lahan menguak.

Saat jenazah ibunya dibawa kediamannya, Safeea anak perempuan yang disebut-sebut sebagai buah cinta antara Dhani dan Mulan yang kini berusia dua tahun kelihatan begitu mesra dalam pelukan ibu pengasas band Indonesia berpengaruh, Dewa 19 itu.

Memakai baju putih dan celana merah jambu, Safeea didukung erat oleh ibu Dhani ketika jasad ibu Mulan dikafankan untuk disemadikan.

Dhani ketika ditemui media Indonesia di Kebon Jeruk, Jakarta Barat pada 15 Mac lalu, masih bungkam apabila diminta kepastian mengenai kehadiran Safeea.


Kunci mulut

Pemilik Republic Cinta Management itu selesa mengunci mulut dan terus berlalu ketika ditanya mengenai pernikahannya dengan penyanyi Makhluk Tuhan Paling Seksi itu.

Berita pernikahan mereka kembali marak diperkatakan apabila Dhani menjayakan satu sesi fotografi bersama Safeea dan Al, anak pertamanya dengan bekas isterinya, Maia Estianty sebagai penghias muka depan sebuah tabloid.



Selesa kunci mulut ketika ditanya mengenai pernikahan mereka.
 
Januari lalu, Dhani pernah mengumpan sensasi media ketika melontarkan kenyataan mengenai berat badan isterinya.

“Berat badan kamu 40 kilogram? Berat isteri saya 50. Kalau ditanya sudah kahwin berapa kali, iya berkali-kali. Kalau ditanya nikah iya sudah berkali-kali, saya sudah nikah berkali-kali,” katanya meninggalkan tanda tanya kepada umum.

Ketika ibu Mulan dimasukkan ke Rumah Sakit Pondok Indah kerana jangkitan paru-paru, Dhani menunjukkan keprihatinannya dengan berziarah.

Malah, Mulan tidak lupa mengucapkan terima kasih kepada lelaki itu yang bergegas ke kediamannya sebaik mendapat tahu ibunya menghembuskan nafas terakhir.

“Sempat dia menziarahi ibu saya di hospital. Namun saya ingin berterima kasih kepada Dhani dan juga semua atas perhatian dan kasih sayang yang ditunjukkan,” kata Mulan.

Tidak sembunyi keintiman

Meskipun belum pernah mengeluarkan kenyataan rasmi, Dhani dan Mulan tidak menyembunyikan keintiman mereka di mata umum.

Pasangan itu tampil berdua dalam satu kereta ketika menghadiri resepsi pernikahan Anang Hermansyah dan Ashanty pada Mei, tahun lalu.

Berpakaian serba hitam, Dhani kelihatan santai memegang tangan Mulan meskipun penyanyi Wonderwoman itu dilihat canggung mempamerkan kemesraan mereka.

Bagaimanapun, mereka berusaha menghindari wartawan yang sedang menanti di luar dewan dan Mulan hanya menjawab pertanyaan apabila diminta memberikan ucapan kepada pasangan mempelai itu.


{[['']]}

Prof Madya Dr Harlina Tegur Rozita Che Wan

Prof Madya Dr Harlina Halizah Siraj 



    Aksi romantik Rozita Che Wan dan Zain Saidin yang mencetuskan kontroversi.



Beberapa hari lalu, kecoh mengenai sekeping gambar Rozita Che Wan memakai skirt pendek bewarna biru sambil bersimpul duduk di sebelah kekasihnya, Zain Saidin.

Gambar berkenaan telah menyebabkan Zain terus memadamkan akaun Instagramnya.

Malah, sehari selepas itu, Rozita tampil dengan kenyataan tentang seksi itu adalah hak miliknya.

Susulan dari kontroversi itu, Pakar Perunding Obstetriks & Ginekologi di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) dan Naib Presiden Jemaah Islah Malaysia (JIM), Prof Madya Dr Harlina Halizah Siraj telah tampil dengan satu kenyataan.

Adalah diharap perkongsian artikel ini akan memberi manfaat bukan saja kepada Rozita, malah kepada masyarakat secara keseluruhannya.

Salam ukhuwah.

Atas dasar tanggungjawab dan amanah, Dr Har memberanikan diri mengajukan pandangan terhadap fenomena semasa yang amat membimbangkan – di mana semakin ramai ahli masyarakat yang tidak lagi peduli dan kisah dengan teguran orang lain di sekeliling. Apa yang lebih menyedihkan – apabila alasan yg diberikan berlandaskan hujah hak asasi peribadi, yang dianggap mutlak milik individu. Orang lain dianggap tidak berhak campurtangan dan mempersoalkan keputusan, tindakan dan tingkah laku seseorang itu.

Terbaru, hari ini (21 Mac 2013) terdapat laporan akhbar harian mengenai komen seorang yang dikenali ramai mengenai `hak peribadi’nya utk berpakaian seksi. Beliau juga memberi amaran agar orang ramai jangan terlalu menjaga `tepi kainnya’. Sedih dan sayu rasa hati membaca komen tersebut. Masakan boleh Dr Har buat tak kisah dan membiarkan golongan ini begitu sahaja. Kalau ada yang mahu mengatakan : `Who cares?’, Dr Har jawab
`I do care! A lot!‘

Dalam konteks ini, perlu sangat diperjelaskan bila nak bercakap pasal hak, ada beberapa noktah yang mesti diperhatikan :

Jangan lupa, jauh mendahului hak individu adalah hak Allah SWT yang Maha Agung, Perkasa dan Sempurna. Hak Allah SWT adalah untuk disembah, dipatuhi dan diagungkan. Segala suruhan-Nya adalah untuk kebaikan manusia itu sendiri, maka pujuklah diri dan relakanlah jiwa untuk patuh, taat dan setia. Larangan yang membawa kemurkaan-Nya adalah untuk keselamatan dan kesejahteraan manusia itu sendiri, maka jauhilah sejauh-jauhnya. Membelakangkan hak Allah, tidak memperdulikan suruhan-Nya – adalah satu manifestasi kesombongan yang luarbiasa!

Janganlah pula terlupa, tubuh badan kita sebenarnya bukan hak milik kita, yang boleh diperlakukan sewenang-wenangnya. Ianya hanya pinjaman sementara, dari Empunya yang tidak pernah terleka. Keindahan tubuh badan ini boleh hilang sekelip mata, semua terpulang kepada yang Empunya. Bukankah kita mengimani adanya Hari Pembalasan di Padang Mahsyar? Khabarnya, itulah saat segala anggota tubuh badan kita akan mengadu perihal penyalahgunaan dan pengkhianatan kita. Mulut yg begitu lantang bersuara semasa di dunia, terkunci rapat semasa ditimbangtara. Tentu sekali kita takkan boleh berkata kepada Tuhan yang Empunya segalanya, `Jangan jaga tepi kainku!’

Jangan lupa, selain hak adanya pula tanggungjawab dan rasa hormat. Tiga aspek ini :Responsibilities, Rights & Respect – 3R, tak boleh dipisahkan. Hak hanya boleh diberikan kpd mereka yg sudah menjalankan tgjwb & peranan mereka dengan baik dan sempurna. Peruntukan hak mestilah pula dihormati. Jangan asyik berhujah dengan hak kita yang itu dan yang ini. Tanyakan pada diri, sudahkah tanggungjawab dan peranan asasi kita sebagai hamba Allah dan khalifah terlaksana? Kalau belum, hak apa sebenarnya yang ada pada dirimu?

Jangan lupa, kita manusia makhluk Allah yg perlu hidup secara berkelompok dan bersosial. Kita manusia lemah, amat saling bergantungan dan perlu-memerlukan. Selain hak individu, ada di sana hak kolektif (jamaĆ­) yang menjadi milik komuniti di sekelilingmu. Bila bertembung antara hak individu kita dengan hak kolektif massa – ketahuilah, hak kolektiflah yang harus didahulu dan diutamakan. Demi sebuah ketenangan hidup yang penuh rasa hormat-menghormati, ayuh kita belajar dari kelompok manusia dulu – mendahulukan hak kolektif dibandingkan hak individu.

Mungkin yang paling mendapat manfaat dari nukilan ini, bukanlah kelompok sasaran yang diajukan teguran.

Tak mengapalah, Dr Har yakin, ada kelompok yang pasti mendapat sedikit peringatan dan tazkirah.

Fazakkir, innafa’atiz zikra : Dr Har akan terus memberi peringatan, sesungguhnya peringatan yang berulang-ulang itu banyak manfaatnya!
Salam ukhuwah :

Dr.Harlina Halizah Siraj ( Dr.Har)
{[['']]}

Pelakon Sanjay Dutt Dihukum Penjara Lima Tahun

Gambar Sanjay Dutt diiringi oleh anggota polis semasa hadir perbicaraan di Mahkamah.
 



NEW DELHI - Mahkamah Agung India semalam menjatuhkan hukuman penjara lima tahun terhadap bintang Bollywood, Sanjay Dutt.

Dutt didapati bersalah kerana menyimpan sejumlah senjata api milik kumpulan penjenayah yang terbabit dalam siri serangan bom terburuk di India pada tahun 1993.

Sebelum ini, aktor yang pernah membintangi filem Khalnayak itu pernah menjalani hukuman penjara selama 18 bulan.

"Dia akan menjalani hukuman penjara selama tiga tahun dan enam bulan lagi. Kami akan menunggu salinan penghakiman mahkamah dan kemudian memutuskan tindakan yang selanjutnya," kata peguam Dutt, Satish Maneshinde.

Pada tahun 2007, Dutt dibebaskan daripada terlibat dalam satu siri serangan bom itu.

Bagaimanapun, dia didapati bersalah kerana memiliki sepucuk raifal AK-56 dan pistol.

Aktor yang berusia 53 tahun itu kini menjalani pengambaran filem terbaharunya, Policegiri.

Dutt yang merupakan anak pasangan legenda Bollywood, Sunil dan Nargis Dutt berkahwin dengan kekasih lamanya, Manyata pada Februari 2008.

Dia dikurniakan anak kembar dan seorang anak perempuan, Trishala daripada perkahwinan pertamanya.

Pelakon itu tidak berada di mahkamah ketika keputusan tersebut diumumkan.

Adik Dutt, Priya yang merupakan seorang ahli parlimen kecewa dengan keputusan itu.

Priya enggan bercakap dengan pemberita selepas dia keluar dari mahkamah. - Agensi
{[['']]}

Gambar Sharifah Nadia Dan Bekas Suami Yang Dicederakannya

Gambar Sharifah Nadia Yusnita Abd Haniff dan bekas suaminya, Lob Mahadir Abdul Shukur semasa di majlis perkahwinan mereka dahulu.
 

PETALING JAYA: Pelakon Sharifah Nadia Yusnita Abd Haniff, 32, didakwa di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu kerana mencederakan bekas suaminya pada November tahun lepas.

Dia mengaku tidak bersalah terhadap kecederaan pada Lob Mahadir Abdul Shukur, 40, dengan mencalarkan tangan bekas suaminya itu.

Sharifah Nadia didakwa di bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara dan denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekiranya sabitkan kesalahan.


Gambar terbaru Sharifah Nadia semasa hadir di Mahkamah Majistret.
 

Sharifah Nadia, yang pernah berlakon dalam filem Diari Romeo, didakwa melakukan kesalahan itu di Dewan Tan Sri Jefry Chin di SK Chee Wen, USJ 1, Subang Jaya pada pukul 10.30 pagi pada 25 November tahun lepas.

Peguam Yusmadi Yusoff mewakili Sharifah Nadia manakala kes berkenaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Shapirra Selamat.

Peguam M. K. Thas merupakan peguam pemerhati bagi bekas suami Sharifah Nadia, yang merupakan seorang ahli perniagaan.

Majistret Mohd Hezri kemudiannya menetapkan tarikh sebutan pada 22 April ini.

Oleh MAIZATUL NAZLINA
{[['']]}

Zain Saidin Hapuskan Akaun Instagram Demi Maruah Rozita Che Wan

 Zain Saidin dan Rozita Che Wan



PETALING JAYA: Pelakon Zain Saidin membuat keputusan menghapuskan akaun laman sosial Instagram miliknya untuk mengelak cemuhan dan kritikan pengikutnya selepas dia memuat naik gambar-gambarnya bersama Rozita Che Wan.

Zain atau nama sebenarnya Mohamad Zain Mohd Saidin, 29, berkata, keputusan itu dibuat semata-mata untuk menjaga maruah, nama baik serta imej yang dibawa oleh kekasihnya itu.

"Ya... Saya padam akaun (Instagram) kerana tidak mampu untuk mengawal orang yang beri komen dan kutukan pada setiap gambar yang saya muat naik.

"Gambar-gambar itu hanyalah sekadar gambar biasa sahaja, bukannya gambar tidak sopan. Kalau ada pun mungkin hanya skirt (Rozita) tertarik sikit semasa sedang duduk," ujarnya kepada ketika ditemui selepas sidang media pelancaran Oh My English! musim ke 2 di Sekolah Wawasan, USJ 16, Subang Jaya di sini pada Rabu.

Dia menamatkan akaun tersebut pada malam Isnin lalu selepas gambar bersama Rozita, 40, dikecam kerana wanita itu dituduh berpakaian seksi.

Dalam pada itu, ditanya tentang perancangannya selepas berumah tangga kelak, Zain berkata dia tidak pernah merancang untuk mendapat anak memandang faktor usia Rozita.

Bagaimanapun dia menyerahkan perkara tersebut kepada Allah.

"Selepas berkahwin nanti saya merancang untuk buat bisnes agar kehidupan kami lebih stabil. Kalau boleh biarlah Rozita berehat dan kerja ikut kemampuan dia.

"Dari segi perancangan keluarga dan anak pula saya tidak meletakkan harapan atau perancangan, kita hanya serahkan kepada Allah," katanya.

Dalam pada itu menerusi Oh My English! musim kedua ini, Zain tetap memegang peranan serupa iaitu sebagai cikgu Henry Meddleton .

Rancangan itu akan disiarkan pada setiap Ahad pukul 7.30 malam bermula 31 Mac ini menerusi Astro TVIQ (saluran 610) dan Astro Mustika HD (saluran 134).

Terdahulu media sebelum ini melaporkan Zain dan Rozita, telah membuat pengakuan terbuka mengenai hubungan mereka dan berhasrat untuk mendirikan rumah tangga pada hujung tahun ini.

Pasangan ini memberitahu akan mengadakan sidang media tentang perkahwinan mereka selepas Hari Raya Aidilfitri nanti.


Oleh KEMALIA OTHMAN
{[['']]}

Rozita Che Wan Tidak Mahu Masyarakat Terlalu Menjaga 'Tepi Kainnya'

Che Tah berpesan agar masyarakat jangan terlalu menjaga 'tepi kainnya'.



Kejelitaan yang dimiliki aktres, Rozita Che Wan, tidak perlu dipertikaikan lagi. Meskipun usianya sudah mencecah 40 tahun, wajah dan susuk badannya setanding anak dara di luar sana.

Tambahan sejak akhir-akhir ini, pelakon Kiah Pekasam ini dilihat semakin berani tampil dengan pakaian dan imej yang terlalu seksi.

Menerusi laman Instagram kekasihnya, Zain Saidin, ibu kepada dua anak ini dikritik hebat berikutan gambar yang dimuat naik agak keterlaluan.


Inilah gambar kontroversi yang menjadi bualan peminat- peminat dunia hiburan tanahair.


Mengenakan skirt pendek berwarna biru sehingga menampakkan sebahagian pahanya, aksinya yang manja bersama aktor Oh My English itu turut menjadi bualan.

Malah, penampilan dan aksi mesra mereka dalam sebuah majalah baru-baru ini turut mengundang rasa kurang senang segelintir pihak.

Bercakap kepada Sinar Harian, aktres yang mesra disapa Che Ta ini tampil mempertahankan dirinya. Enggan mengambil pusing setiap pandangan mahupun kritikan yang diterima, Che ta berkata, itu adalah hak masing-masing.

Dia juga menyedari mengenai macam-macam kritikan yang dileparkan kepadanya. Bahkan dia tahu ada pihak yang melabelkannya sebagai tak sedar diri memandangkan umurnya yang sudah meningkat.

Namun Che Tah berkata ia tidak kisah dengan kritikan-kritikan itu kerana penampilan seksi itu adalah haknya. Dia juga berpesan agar masyarakat jangan terlalu menjaga 'tepi kainnya'.



- mD
{[['']]}

Bapa Aidil Zafuan Kecewa Dengan Tindakan Rita Rudaini

Bapa Aidil Zafuan, Abd Radzak Salleh (kanan) bersama peguam, Noor Ariff ketika ditemui pemberita di pekarangan mahkamah, semalam.
 

SEREMBAN – Pelakon, Rita Rudaini Mokhtar, 37, gagal menghantar wakil  jawatankuasa pendamai bagi proses permohonan cerai dengan suaminya, Mohamad Aidil Zafuan Abd Razak, 26, seperti mana diarahkan Mahkamah Syariah, sebelum ini.

Kegagalan Rita itu mengundang rasa kecewa bapa Aidil, Abd Radzak Salleh, 64, yang hadir di mahkamah, semalam bagi mewakili anaknya.

“Saya sebagai orang tua, saya mahu perkara ini diselesaikan dengan baik, tetapi tindakan Rita yang tidak menghantar wakil menyebabkan saya kecewa.

“Saya berharap masalah mereka ini dapat diselesaikan segera kerana lagi banyak masa diambil, lagi banyak cerita yang tidak baik timbul,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di pekarangan Mahkamah Syariah, semalam.

Kegagalan Rita itu menyebabkan mahkamah menetapkan satu lagi tarikh iaitu 3 April ini untuk Rita menghantar nama wakilnya dalam jawatankuasa berkenaan.



Peguam Aidil, Noor Ariff Delia Ramli berkata, beliau ada menerima surat daripada peguam Rita kelmarin yang memberitahu bahawa wakil pelakon itu tidak dapat hadir kerana berada di luar daerah.

“Sebenarnya, jika tidak dapat hadir sekali pun, pihak Rita boleh menghantar nama wakilnya itu kepada saya atau mahkamah dan proses ini boleh diteruskan.

“Apa yang berlaku sekarang satu lagi tarikh terpaksa ditetapkan berikutan kegagalan pihak defendan menamakan wakil mereka dan sekiranya beliau masih gagal lagi saya akan mohon kepada mahkamah supaya perbicaraan terus dijalankan tanpa perlu menunggu keputusan jawatankuasa pendamai,” katanya.

Pada 25 Februari lalu, mahkamah mengarahkan satu jawatankuasa pendamai ditubuhkan selepas permohonan cerai Mohamad Aidil dibantah Rita.

Dalam jawatankuasa tersebut, kedua-dua pihak dikehendaki menghantar seorang wakil yang terdiri keluarga terdekat untuk mencari jalan penyelesaian sebelum hasil perbincangan itu dikemukakan kepada mahkamah.

OLEH HAMIZAH BASIR
{[['']]}

Iqram Dinzly 'Terasa Hati' Dengan Pihak Produksi 'JJCM'

Iqram mengaku merajuk dengan pihak JJCM kerana tidak menyambung kontraknya.

 

PETALING JAYA: Pelakon Qi Razali berharap bekas pengacara Jalan Jalan Cari Makan (JJCM) iaitu Iqram Dinzly tidak berkecil hati kerana penamatan kontrak mengacara rancangan itu.

Qi atau nama sebenarnya Qushairi Razali, 35, berkata, dia tidak berniat untuk ‘mencantas’ Iqram sebaliknya sekadar memenuhi tawaran pihak TV3 yang mahukan semula khidmatnya mengendalikan rancangan itu seperti sebelum ini.

"Sejujurnya saya sendiri terkejut apabila diberitahu Iqram tidak akan muncul dalam musim terbaharu program itu namun saya tidak pasti apakah sebab-sebabnya.

"Tawaran yang datang bukan kerana saya berjumpa dengan pihak produksi dan merayu agar mereka menerima saya kembali.

"Saya terima kerana mahu kembali aktif dalam bidang pengacaraan yang telah saya tinggalkan hampir dua tahun lalu kerana memberi tumpuan kepada bidang lakonan," jelasnya kepada mStar Online.

Media sebelum ini melaporkan, Iqram terasa hati dengan pihak produksi JJCM yang tidak menyambung kontraknya untuk musim terbaharu dan menganggap pengorbanannya dipandang sebelah mata oleh mereka.

Qi pernah mengendalikan program berkenaan untuk beberapa musim terdahulu sebelum ia diambil alih oleh Iqbal Mazlan dan Shiha serta Iqram Dinzly.



Qi bakal kembali sebagai pengacara program Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM) menggantikan Iqram Dinzly.

 
Dalam pada itu kata Qi, dia berharap pertukaran itu tidak menyebabkan hubungan akrab mereka berdua terjejas.

"Saya dan Iqram memang berkawan dan hubungan kami masih baik dan berharap ia akan terus kekal begitu kerana kami memang tiada sebarang masalah sebelum ini," katanya.

Dalam pada itu, Qi berkata, dia yakin pihak produksi mempunyai sebab tertentu tidak menyambung kontrak Iqram yang hanya bertahan selama satu musim sahaja.

Malah kata Qi, pertukaran pengacara bagi sesebuah program adalah lumrah dan berharap Iqram tidak berputus asa dalam mengembangkan lagi kerjayanya.

"Saya tidak boleh ulas perkara itu kerana saya sendiri hanya seorang pengacara sahaja namun sebagai seorang kawan kepada Iqram saya sentiasa mengharapkan terbaik buatnya," jelas Qi.

Tambah Qi, dia bakal membuat sedikit perubahan dari segi gaya pengacaraannya dalam JJCM dan memberitahu sudah pun merakamkan lapan episod untuk musim terbaharu itu.

Selain JJCM dia juga akan kembali mengacarakan program yang memperkenalkannya sebagai pengacara iaitu Destinasi Bajet.

Jelas Qi, kali ini dia akan menjelajah ke negara Asia seperti Thailand, Indonesia dan Vietnam dengan tip-tip yang lebih padat serta bajet terhad.

"Saya teruja musim terbaharu program itu akhirnya dilaksanakan kerana saya memang gemar aktiviti melancong dan buat masa ini kami telah pun memulakan penggambaran namun tidak pasti bila ia akan ditayangkan," katanya.

Dalam perkembangan lain, Qi berkata juga akan muncul dalam dua buah filem iaitu Bencinta dan Anak Jantan selain beberapa buah drama.

Oleh MOHD AL QAYUM AZIZI

{[['']]}

Julia Perez Mula Menjalani Hukuman Penjara

Julia Perez (kiri) dan Dewi Persik

 
JAKARTA — Penyanyi dangdut dan pelakon Julia Perez pada
Selasa menjalani hukuman penjara tiga bulan di Penjara Pondok Bambu di sini kerana kesalahan mencederakan rakan artis, Dewi Persik.

Artis seksi yang popular dengan nama Jupe itu dilihat mengenakan pendakap leher ketika dibawa ke penjara itu tengah hari ini dari Pejabat Pendakwa Raya Daerah Jakarta Timur, di mana beliau ditempatkan sementara sejak malam tadi.

Jupe atau nama sebenarnya Yuli Rahmawati, dibawa ke Pejabat Pendakwa Raya dari kediamannya di kawasan perumahan Raffles Hills Cluster Spring, Cibubur, Jakarta Timur, malam tadi.

Artis kontroversi itu sebelum ini dua kali gagal menyerah diri ke pejabat itu pada 14 Feb dan 25 Feb lalu untuk menjalani hukumannya.

Jupe dihukum penjara tiga bulan oleh mahkamah selepas didapati bersalah mencederakan penyanyi dangdut Dewi Persik (nama popular Depe) di lokasi penggambaran filem Arwah Goyang Kerawang pada 2010.

Perbuatan itu dilakukan ketika mereka berdua sedang melakonkan satu adegan pergaduhan dalam filem seram itu.

Dewi Persik yang turut dijatuhkan hukuman penjara dua bulan oleh mahkamah kerana terlibat dalam pergaduhan itu, belum lagi menjalani hukumannya. — BERNAMA


{[['']]}

Rozita Che Wan Dikritik Peminat Kerana Memakai Skirt Pendek

Foto mesra Rozita Che Wan bersama kekasih hatinya, Zain Saidin yang menjadi kontroversi peminat.
 

Sejak menyatakan hasrat untuk mendirikan rumah tangga bersama, setiap gerak geri dan tingkah laku Zain Saidin dan Che Ta semakin menjadi bualan hangat di kalangan pihak media dan juga peminat-peminat industri hiburan tempatan.

Terbaru menerusi laman Instagram milik Zain Saidin, pelakon ini telah memuat naik sekeping foto mesranya bersama kekasih hati dan menerusi foto yang dipaparkan, Rozita Che Wan pada ketika itu sedang memakai skirt pendek sehingga menampakkan bahagian pehanya sewaktu duduk berbual bersama Zain di atas sebuah sofa.

Berikutan foto ‘manja’ Che Ta tersebut, pelakon wanita ini telah mendapat kritikan hebat oleh segelintir peminat sehingga ada yang melahirkan rasa malu melihat penampilan Che Ta sebegitu. – Ohbulan



Sumber: Instagram Zain Saidin
{[['']]}

Fasha Sandha Akan Berpantang Di Rumah Mentua





KECERIAAN yang dipamerkan wanita ini membawa aura tersendiri buat kehidupannya selain kekal menawan walaupun sedang sarat mengandung anak pertama. Anak seni yang terkenal dengan jolokan pelakon wanita air mata ini mengakui tempoh sembilan bulan ini merupakan detik paling indah buat dirinya.

Mengakui gementar untuk melalui episod baru dalam kehidupan, bagi Nur Fasha Sandha Hassan, 29, tiada apa yang lebih gembira untuk mengetahui kehadiran anak sulung bakal memeriahkan lagi kehidupannya.

"Kandungan sekarang sudah masuk bulan ke sembilan, dan dijangkakan saya akan melahirkan anak pertama saya pada hujung Mac atau awal April nanti.

"Sebenarnya ramai yang tak faham jangka masa hamil yang normal bukanlah sembilan bulan, tetapi sebenarnya tempoh kandungan yang sepatutnya adalah dalam lingkungan 14 minggu iaitu 10 bulan," katanya ketika ditemui pada sesi bertemu peminat di Medan Ikan Bakar Ndah Shah Alam, Selangor baru-baru ini.

Memilih untuk tidak mengambil sebarang tawaran berlakon sepanjang enam bulan lalu, bagi Fasha itu bukan bermakna dia tidak seaktif dahulu.

Masih melakukan pelbagai aktiviti sepanjang tempoh kehamilan, dia tahu bukan mudah untuk duduk berehat sahaja.

"Bila tidak berlakon ramai yang beranggapan saya hanya duduk di rumah sahaja. Pada hal saya masih lagi melakukan aktiviti biasa. Jika kelapangan saya masih ke salon milik saya, malah sepanjang berada di rumah juga saya banyak menjalankan kerja-kerja sebagai suri rumah seperti memasak.

"Dalam tempoh ini juga saya sebenarnya masih lagi memandu. Bagaimanapun ibu mentua saya tetap memberi nasihat agar tidak terlalu aktif," katanya tersenyum.

Melalui pengalaman mengandung kali pertama, menurut Fasha dia banyak menerima pelbagai nasihat daripada ibunya sendiri dan ibu mentua. Bagaimanapun kekal dengan sikap aktifnya, menurut Fasha dia memilih untuk menilai sendiri setiap pantang larang tersebut.

"Saya seorang yang biasa, berasal dari kampung dan saya tahu ada pantang larang yang perlu di patuhi.

"Namun, jika terlalu mengarut dan sukar diterima akal, saya tidak akan terlalu mempercayainya. Bagaimanapun bantuan dari ibu saya serta ibu mentua banyak membantu saya melalui tempoh kehamilan ini," katanya.

Pantang 100 hari

Mengakui merindui saat berada di set penggambaran, bagi Fasha bukan mudah untuk seorang pelakon sepertinya meninggalkan kerjayanya terlalu lama. Walaupun begitu menurut Fasha dia tetap bersyukur untuk mengetahui sekembalinya dia ke dunia seni nanti masih ada tawaran untuk dirinya.

"Kalau boleh memang hendak berlakon, tetapi bentuk fizikal saya sudah berubah, jadi saya tidak fikir sesuai untuk menerima apa-apa tawaran sekarang.

"Sebenarnya ada juga yang sudah memberi tawaran berlakon, malah ada yang ingin tahu bila saya boleh kembali ke set," katanya tersenyum.

Menegaskan akan berpantang selama 100 hari, menurut Fasha tempoh tersebut penting buat dirinya untuk kembali bersedia ke dunia hiburan.

"Saya akan melahirkan anak saya di Kuala Lumpur.

"Sepanjang tempoh berpantang 100 hari itu saya akan berada di rumah mama saya dan separuh lagi di rumah Mommy (ibu Jejai) ini merupakan permintaan dari suami saya yang mahu saya berpantang di rumah ibunya," katanya.

Memberitahu bakal melalui proses pelangsingan badan secara intensif dengan sebuah syarikat yang memilihnya untuk menjadi duta, menurut Fasha dia mahu penampilannya selepas bersalin nanti kekal seperti sebelumnya.

"Saya mahu saya betul-betul kurus sebelum kembali berlakon.

"Buat masa ini saya belum mahu memberitahu saya akan mewakili produk pelangsingan apa. Cuma saya sudah tetapkan pilihan saya untuk kembali dengan bentuk badan dahulu," katanya.

Menurut perancangan, Fasha bakal kembali ke dunia lakonan pada awal Julai depan.

Fasha berkata, walaupun waktu itu dia sudah bergelar ibu, tiada apa yang akan menyekatnya untuk membawakan watak-watak hebat seperti sebelum ini.

"Kalau ikutkan saya akan kembali pada awal Julai nanti.

"Buat masa ini suami tidak melarang saya untuk kembali aktif sepenuhnya, cuma sebagai isteri dan sebagai ibu rasanya batas itu perlu ada terutamanya dari segi masa," katanya.

Oleh Aida Rizmariza Kamaruddin
{[['']]}

Puteri Sarah Bertudung Bukan Sebab Putus Cinta

 Gambar terbaru Puteri Sarah yang diambil di laman Twitter miliknya.


PETALING JAYA: Pelakon Puteri Sarah sedang dalam proses menyiapkan diri untuk menjadi insan yang lebih baik berbanding sebelum ini.

Puteri Sarah, 28, berkata, dia kini dalam proses percubaan memakai tudung dan berazam untuk berimej tersebut dalam tempoh terdekat.

"Tahun lepas saya banyak berlakon watak yang memakai tudung, dari situ hati saya terdetik untuk terus bertudung.

"Buat masa ini ada lagi drama-drama yang saya berlakon tidak memakai tudung, cuma kalau keluar rumah saya kini lebih selesa mengenakan selendang," katanya kepada mStar Online, di sini, Ahad.

Bagaimanapun jelas Puteri Sarah, dia berniat untuk bertudung bukan disebabkan kecewa putus cinta dengan pelakon Ammar Alfian akhir tahun lalu.

Hubungan pasangan yang pernah mencetuskan kontroversi ini berakhir selepas lima tahun bercinta akbiat tiada keserasian.

"Saya rasa sudah sampai masanya, ayah juga banyak kali tegur agar saya bertudung dan sopan, namun bagi saya biarlah niat itu datang dari diri sendiri bukan paksaan.

"Alhamdulillah, ramai yang menyokong dengan tindakan ini, terutamanya ahli keluarga," katanya.

Namun, dia juga kesal apabila segelintir pihak yang mempersoalkan tindakannya ketika dalam tempoh percubaan ini.

"Saya belum sepenuhnya bertudung, mungkin di media sosial saya lebih selesa mengunakan imej bertudung tapi ia masih dalam tempoh saya untuk mencuba atas sebab-sebab tertentu," katanya.

Dalam pada itu, Puteri Sarah berkata, dia sering meminta pendapat cara pemakaian tudung daripada pelakon jelita Natasha Hudson (Tasha).

"Saya sering bertanya dengan Tasha tentang gaya pemakaian tudung, dia gembira saya sudah kearah itu, dia beri banyak tip untuk tampil lebih bergaya biarpun bertudung," katanya.

Selain itu juga, pelakon filem Lu Pikir La Sendiri ini juga sedang mempertimbangkan hasrat untuk berundur daripada dunia lakonan sepenuhnya.


Oleh KEMALIA OTHMAN
{[['']]}

Kes Pengarah Drama Hantar Mesej Berbaur Seks Selesai

Pengarah drama, Rashid Ahmad (paling kiri) bersalaman dengan Carmen dalam majlis diatur SENIMAN.

 

Ampang: “Saya sedia memaafkannya namun dalam masa sama berharap dia bertaubat atas kesalahannya,” kata pelakon baru, Carmen Chew Richy, 22, yang memaafkan pengarah drama, Rashid Ahmad, 38 atau Rashid San berhubung insiden dikirim mesej berbaur seks, minggu lalu.

Carmen berkata demikian selepas menerima permohonan maaf terbuka daripada Rashid di pejabat Persatuan Seniman Malaysia (SENIMAN), di sini, kelmarin, berhubung konflik antara kedua-dua mereka.

Menerusi Harian Metro 9 Mac lalu, Carmen mendakwa pengarah itu bertindak di luar batasan sejurus mengirimkan mesej seks kepadanya Januari lalu selain turut dipukul, ditampar dan tidak dibayar gaji.

Rashid bagaimanapun tampil menafikan dakwaan melainkan mengakui mengirimkan mesej berbaur seks bertujuan menyedarkan Carmen disebabkan pelakon itu tidak membayar sewa rumah di Setapak menyebabkan pemilik rumah mencarinya.

Selain itu, punca Rashid berbuat demikian kerana Carmen enggan menjalani penggambaran sebuah video muzik biarpun sudah menerima bayaran RM1,500 dan sebuah telefon bimbit.


Carmen Chew Richy


Menurut laporan akhbar Harian Metro lagi, pelakon baru, Carmen Chew Richy mendakwa menjadi mangsa gangguan seksual seorang pengarah berusia 38 tahun.

Carmen, 22 mendedahkan nasib yang menimpanya itu kerana dia sudah tidak tahan dengan pengarah yang sudahpun berkahwin itu telah lebih 50 kali mengajaknya melakukan hubungan seks.

“Kerana menolaknya, saya bukan saja dipukul dan ditampar malah diugut disebarkan  fitnah kononnya menjalin  hubungan dengan ramai artis lain,” kata pelakon baru itu.

Pelakon Cina yang baru  setahun berjinak di dalam dunia lakonan, berkata, dia mengenali pengarah itu pada April tahun lalu selepas diperkenalkan seorang rakan.

Carmen juga merupakan pelakon utama drama Kampung Simpang Burung.

“Pada awal perkenalan, lelaki itu menunjukkan sikap  baik sebelum menawarkan beberapa lakonan. Sehinggalah pada Jun, saya dilantik  sebagai pembantu peribadi kepada produksi miliknya,” katanya.

Kata Carmen, selepas hubungan mereka bertambah erat  terutama hal kerja, pengarah itu beranggapan dia teman wanitanya dan melakukan  gangguan seksual apabila meraba anggota badannya.

“Kerana  menolaknya, saya ditampar dan dipukul Julai tahun lalu. Saya   berbuat demikian  kerana saya tahu dia sudah beristeri,” katanya.

Carmen beberapa kali menyatakan hasrat berhenti kerja namun dihalang lelaki itu  sejurus diminta melakonkan sebuah video korporat dan dibayar RM1,000.

“Saya sedih menjadi mangsa keadaan. Bukan saja diajak lakukan seks, diraba dan  dipukul, malah sepanjang setahun bekerja, saya dibayar hanya RM2,000,” katanya.

{[['']]}

Pelakon Eina Azman Hampir Diperkosa Seorang Lelaki Berpangkat Datuk

 Eina Azman

   

Pelakon yang terkenal dengan drama Mimpi Cinderella, Eina Azman dikatakan hampir menjadi mangsa perkosaan oleh seorang lelaki yang berpangkat Datuk.

Bercakap kepada Harian Metro, Eina menjelaskan, “dia mengajak saya berjumpa di hotel untuk berbincang hal pembelian kereta selepas saya tidak puas hati dan berasa ditipu tapi apabila berjumpa dia langsung tidak bercakap mengenai kereta. Sebaliknya, dia berkata mahu membela saya selama 3 tahun dan memberikan apa saja, selain melakukan gangguan seksual ke atas saya”.

Kejadian buruk itu dikatakan berlaku pada 8 Februari lalu pada kira-kira jam 11 malam.

Untuk makluman, Eina telah pun membayar RM175,500 untuk membeli sebuah kereta Mercedes yang berharga RM220,000.

Oleh kerana masih gagal untuk mendapatkan kereta yang dijanjikan walaupun pembayaran telah dilakukan, Eina telah pun berjumpa dengan Datuk tersebut di sebuah hotel.

Eina, 18, yang merupakan anak saudara kepada penyanyi Juliza Adlizan turut dikaitkan bercinta dengan pelakon muda, Afiq Muiz turut mengatakan dia berasa sangat sedih dengan insiden yang menimpanya itu dan sama sekali tidak boleh menerima gangguan seksual yang cuba dilakukan oleh Datuk tersebut.

Hmm, lain kali kalau nak berurusan sesuatu perkara itu lebih elok rasanya ia dilakukan di tempat yang penuh dengan khalayak ramai.

Mungkin kes ini boleh menjadi pengajaran kepada semua wanita di luar sana agar sentiasa berhati-hati agar sesuatu tindakan itu tidak akan memakan diri di kemudian hari nanti.
{[['']]}

Suami Noniswara Dirampas Rakan Artis

Saat indah selepas majlis pernikahan Noniswara dan Rosman.



MENGHARAPKAN panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Mendambakan kebahagiaan berkekalan hingga ke akhir nyawa, namun pelakon, Noniswara mengakui tiada siapa mampu menidakkan ketentuan Tuhan.

Hampir empat tahun mendirikan rumah tangga bersama, Datuk Rosman Ridzwan, 54, akhirnya Nonis atau nama sebenarnya, Noniswara Baharudin, 42, akur dengan kehendak suaminya supaya menuntut cerai.

Menurut wanita kelahiran Pasir Mas, Kelantan ini, dia amat terkilan kerana kawannya sendiri yang menjadi duri dalam daging memusnahkan hubungannya bersama suami.


"Saya tidak sangka, kawan sendiri sanggup melakukan perkara sedemikian kepada saya. Apatah lagi, dia di kalangan rakan artis juga.

"Saya mengenalinya dengan rapat dan sebelum ini, dia pernah meminta saya untuk cari kawan lelaki untuk dikenalkan kepadanya sedangkan dia memiliki ramai kenalan lelaki.

"Artis itu mula memberi perhatian kepada suami saya ketika saya sibuk dengan kerja-kerja di lokasi. Dia mula meracuni fikiran Datuk dan cuba memburuk-burukkan saya dengan menganggap saya sering mengabaikan suami," katanya yang mendirikan rumah tangga bersama Pengerusi U Mobile itu, pada 1 Ogos 2009.



 Noniswara

Sebelum berkahwin, Nonis punyai tiga anak hasil perkahwinan terdahulu manakala Rosman yang berstatus duda ketika itu memiliki lima anak daripada dua perkahwinan terdahulu.

Kena 'buatan orang'?

Mula menghidu perubahan suaminya sejak enam bulan lalu, Nonis mengakui, dalam masa itu, Rosman mula tiada keinginan untuk pulang ke rumah.

Menurut Nonis, dia cuba untuk menyelamatkan hubungan itu dan turut mendapatkan khidmat perubatan tradisional daripada beberapa ustaz.

"Setelah berbincang dengan suami, dia mengakui yang dirinya mencintai wanita itu dan tidak mahu melepaskannya. Jadi, buat apa saya tunggu lagi jika dia sendiri akui ketika melihat saya, wajah saya menyerupai 'hantu'.

"Saya tidak kisah sekiranya dia ingin kahwini wanita itu dan menjalani kehidupan poligami. Namun dia tak mahu (poligami) dan suruh saya failkan tuntutan cerai. Dia berjanji akan beri kerjasama," katanya kesal dengan tindakan suami gagal hadir pada kes sebutan pertama minggu lalu di Mahkamah Rendah Syariah Kuala Lumpur.

Menurut Nonis, dia memfailkan penceraian terhadap suaminya pada Februari lalu dan sebutan semula kes akan berlangsung pada 26 Mac ini di mahkamah sama.

"Saya berharap agar dia memberikan kerjasama dalam kes ini kerana ia adalah kemahuannya sendiri," katanya.

Pernah dilamar kerabat

Tabah menghadapi apa yang berlaku, Nonis bagaimanapun menepis dakwaan yang dirinya pernah merampas kebahagiaan orang lain untuk memiliki Rosman.

"Tiada istilah rampas suami orang. Saya berkawan dengan Rosman ketika dia berdepan dengan masalah rumah tangga. Ketika itu, dia tidak terurus dan perniagaan mula merudum.

"Setelah dia bercerai dengan kedua-dua isterinya, barulah saya mula bantu dia memulihkan semangat. Setelah melihat kesungguhannya, saya yakin dialah yang terbaik untuk saya walaupun sebelum ini, ada di kalangan Datuk dan
kerabat yang melamar saya," katanya yang kini sedang menjalani penggambaran drama 13 episod, Lara.

Mengakui rezekinya dalam bidang seni semakin murah sejak akhir-akhir ini, Nonis menganggap perpisahan ini adalah jalan terbaik untuk mereka berdua.

"Saya yakin, saya boleh hidup sendiri tanpa dia (Rosman). Lagipun, sebelum ini, memang saya jenis yang berdikari dan tidak mengharapkan bantuan orang lain.

"Alhamdulillah, saya bersyukur dengan rezeki yang diterima dan ruang saya dalam industri lakonan masih ada. Lagipun, sudah lebih 15 tahun saya berkecimpung dalam bidang lakonan dan ia menjadi mata pencarian saya.

"Saya tidak menyesali dengan apa yang berlaku dan menganggap ianya ketentuan ALLAH SWT. Sebagai manusia, kita hanya mampu berdoa dan mungkin setakat ini sahaja jodoh saya bersama dia," katanya yang turut menerima beberapa tawaran drama selepas ini.

OLEH AKMALIAH RAZAK
{[['']]}

Gangguan Pihak Ketiga Punca Noniswara Tuntut Cerai

Noniswara 



PETALING JAYA: Pelakon Noniswara akhirnya terpaksa menuntut cerai apabila gagal menyelamatkan rumah tangganya sejak tujuh bulan dulu gara-gara ‘gangguan’ pihak ketiga.

Noniswara atau nama sebenarnya Noniswara Baharudin, 43, berkata, dia membuat keputusan tersebut apabila mendapati tiada penyelesaian yang dapat menyelamatkan perkahwinannya dengan Datuk Rosman Ridzwan, 54, yang dibina sejak empat tahun lalu.

"Sepanjang pergolakan rumah tangga kami, saya cuba untuk menyelamatkan perhubungan ini tetapi tiada jalan penyelesaian.

"Selepas membuat perbincangan bersama, suami bersetuju dengan keputusan saya untuk memfailkan perceraian.

"Bagaimanapun, pada kes sebutan pertama minggu lalu di Mahkamah Rendah Syariah Kuala Lumpur, dia pula yang tidak hadir," katanya ketika dihubungi mStar Online di sini pada Khamis.

Tambah Noniswara atau lebih mesra disapa Nonis, dia telah memfailkan penceraian terhadap suaminya pada Februari lalu dan sebutan semula bakal berlangsung pada 26 Mac ini di mahkamah yang sama.

Ditanya apakah punca krisis itu kata Nonis, ia disebabkan terdapat orang ketiga yang mengganggu perkahwinan mereka.

"Sepanjang perkahwinan ini, hubungan kami sangat baik namun apabila pihak ketiga itu muncul dalam kehidupan kami, rumah tangga kami jadi kucar-kacir.

"Bagaimanapun, saya reda. Mungkin ada hikmah di sebalik apa yang berlaku. Nak nangis pun tak guna jika tiada penyelesaian.

"Lagipun suami tidak pernah menyuarakan hasrat untuk saya bermadu. Jika dia mahu, mungkin kami boleh berbincang. Apa-apa pun saya terima bahawa jodoh kami tidak kekal lama," ujarnya yang meminta tidak mendedahkan nama wanita pihak ketiga itu.

Nonis dan Rosman telah mendirikan rumah tangga pada 1 Ogos 2009.

Pelakon yang berasal dari Pasir Mas, Kelantan ini mempunyai tiga anak hasil perkahwinan pertamanya sementara Rosman pula yang sebelum itu berstatus duda memiliki lima anak daripada perkahwinan terdahulu.


Oleh FERIDE HIKMET ATAK

{[['']]}

Haleeda Kini Tampil Bertudung Selepas Lama Menyepi

Haleeda 



Masihkah anda ingat dengan pelakon dan penyanyi yang suatu ketika dahulu pernah popular menerusi lagunya berjudul ‘Setia Kasih’ iaitu Haleeda Mazlin.

Agak lama juga Haleeda meninggalkan dunia hiburan tempatan dan kali terakhir berlakon adalah pada tahun 2009 menerusi drama berjudul ‘Kecuali Cintamu’ untuk saluran Astro.

Sewaktu bertemu dengan pelakon ini di Sri Pentas TV3 petang semalam, penampilan Haleeda kini kelihatan semakin ayu dan anggun apabila pelakon tersebut telah mula berubah mengenakan hijab sejak 3 tahun lalu.

“Sebenarnya niat berhijrah ini dah lama, tapi lebih menguatkan lagi adalah masa arwah mak saya tengah sakit tenat. Masa itu terdetik nak berubah sebab saya rasa kita perlu cari ketenangan dalam hidup ini.

“Ini baru hijrah kecil sahaja, maksudnya saya baru belajar berubah dari segi penampilan. Kalau nak berhijrah ini, sikap pun kita kena ubah sekali, oleh itu orang paling dekat dan sering memberikan nasihat adalah ayah saya sendiri.

“Kalau nak dikira, hijrah ini bukanlah suatu perkara besar untuk diraikan, lagipun saya pun masih lagi belajar,” ujar Haleeda sambil tersenyum.

Berkongsi lebih lanjut mengenai perubahan ini, muncul juga persoalan adakah perubahan ini melibatkan mana-mana parti politik dan adakah Haleeda di jemput untuk menyampaikan ceramah di mana-mana majlis ilmu seperti artis-artis lain?

“Semua ini bergantung pada diri individu itu sendiri. Masing-masing punya kehendak tapi, apa yang penting adalah nawaitu sendiri.

“Saya tak layak untuk beri ceramah apa-apa. Biarlah mereka yang arif sahaja memberikan ceramah,” katanya.

Merujuk perkembangan terbaru, Haleeda bakal muncul dengan drama terbarunya berjudul ‘Bangkitnya Seorang Perempuan’ yang akan ditayangkan di Slot Samarinda, TV3 pada 13 Mac ini.

Berikut kami lampirkan video klip lama Haleeda berjudul “Setia Kasih” buat tatapan anda semua. Jom imbas masa silam sekejap.


Sumber: OhBulan

{[['']]}

Zain Saidin Hadiahkan Gelang Emas Kepada Rozita Che Wan


    

Jika dua minggu lalu pelakon dan pengacara, Zain Saidin menerima jam tangan mewah jenama Maurice Lacroix daripada buah hatinya, Rozita Che Wan kini giliran Che Ta pula menerima ‘habuannya’.

Pada 9 Mac lalu, Zain telah membuat kejutan pada ulang tahun kelahiran Che Ta yang ke 39 di Publika, Solaris Dutamas dengan ditemani teman rapat.

Antara yang hadir adalah krew dan penerbit program bual bicara Primadona, Noor Haina Itam serta dua hos Primadona iaitu Erra Fazira dan Ziela Jalil.

Tidak ketinggalan, Tasha Shilla dan Aiman Hakim Ridza.

Sementara itu, pada ada sebelah malamnya pula, mereka telah menikmati makan malam di KLCC yang turut disertai anak bongsu Che Ta iaitu Aniq Ezra.

Pada hari itu Che Ta menerima gelang eman jenama Habib daripada Zain.

Memetik laporan Berita Harian, hari ini, ditanya bagaimana rasanya meraikan hari jadi dengan status solo sebelum sah menjadi isteri Zain, akhir tahun nanti, Rozita tersenyum.

“Harapan saya begitulah. Kita hanya mampu merancang dan saya harap segala-galanya dipermudahkan,” katanya yang enggan bercerita lanjut mengenai perancangan perkahwinannya.

Oleh: NURUL NAFISAH MAZLAN
{[['']]}

Eina Azman Tidak Boleh Bercinta




PETALING JAYA – Pelakon Eina Azman memberitahu bapanya memberi syarat agar dia tidak bercinta dengan mana-mana lelaki jika mahu terus berada dalam industri hiburan tempatan.

Eina, 18, berkata, dia juga turut menganggap belum bersedia untuk bercinta berikutan usia yang masih muda.

“Saya baru masuk 18 tahun dan masih muda untuk bercinta. Lagi pula saya masih lagi di bawah jagaan ibu bapa.

“Awal-awal lagi ayah sudah beri syarat jika mahu berada dalam bidang hiburan saya tidak boleh bercinta dan pakai seksi, dia tidak mahu timbul gosip dan kontroversi,” katanya kepada media pada sesi ramah mesra bersama pelakon drama Bangkitnya Seorang Perempuan, di sini, Isnin.

Eina diminta mengulas tentang hubungan istimewanya dengan aktor kacak, Afiq Muiz, 21, yang dikatakan intim selepas kedua-dua mereka menjayakan drama bersiri Mimpi Cindarella, baru-baru ini.

Mereka dikatakan sering kelihatan bersama dan mesra seperti pasangan kekasih.

Bagaimanapun, Afiq yang sepatutnya hadir pada sesi ramah mesra itu tidak dapat hadir berikutan sedang menjalani penggambaran sebuah program televisyen.

Walaupun begitu, Eina tidak menafikan bahawa Afiq merupakan teman paling rapatnya setakat ini dan mereka sering keluar bersama jika kelapangan.

“Saya tidak pernah bercinta dengan dia (Afiq) kami hanya kawan rapat, dia adalah kawan lelaki paling akrab dengan saya.

“Jika tiada kerja kami sering keluar makan dan lepak bersama dan memang saya selalu kemas kini status kami di Twitter. Kalaulah saya bercinta tidak mungkin saya dedahkan lokasi kami berjumpa kami kepada umum,” ujarnya yang mengakui mengenali lelaki itu lebih empat tahun lalu.

Sementara itu, kata Eina, dia turut menolak beberapa tawaran berlakon berpasangan dengan Afiq bagi mengelakkan spekulasi terhadap mereka.

“Ya… Ada beberapa tawaran yang mahu saya berpasangan dengan Afiq tapi saya buat keputusan untuk tolak buat masa ini.

“Biar kami cuba berlakon dengan pelakon-pelakon lain pula, begitu juga dia. Saya tidak mahu nanti penonton bosan tengok kami,” katanya.

Dalam pada itu, mengulas tentang lakonannya dalam drama slot Samarinda terbaharu ini, Eina mengakui tidak pernah bertemu Afiq di lokasi penggambaran biarpun kedua-duanya terlibat dalam drama bersiri tersebut.

“Dia pegang watak penting dan kali ini berpasangan dengan Anzalna, manakala saya jadi teman baik kepada Anzalna.

“Biarpun kami dua-dua terlibat tapi sepanjang penggambaran saya tidak ada babak yang sama dan tidak jumpa dia sekalipun di lokasi,” katanya.

Dalam drama itu Eina memegang watak Misya iaitu teman baik kepada Balqish yang dilakonkan oleh Anzalna Nasir.

Drama 13 episod ini akan mula ditayangkan bermula Rabu ini pukul 10 malam bagi menggantikan Surat Dari Langit Biru di TV3.
{[['']]}

Pelakon Faizal Hussien Enggan Mendabik Dada

Faizal Hussien menjulang trofi kemenangan bagi kategori, Pelakon Lelaki Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-25 (FFM25)




Jika kebanyakan artis memilih untuk lebih selektif setelah berjaya menggenggam trofi di anugerah berprestij, namun tidak bagi pelakon hebat, Faizal Hussein.

Walaupun berjaya menjulang trofi kemenangan bagi kategori, Pelakon Lelaki Terbaik menerusi Festival Filem Malaysia ke-25 (FFM25), namun anak kepada pasangan pelakon popular, Allahyarham Hussein Abu Hassan dan Mahyon Ismail ini enggan mendabik dada.

Malah, Faizal, 45, mengakui, dia tidak akan menolak sebarang tawaran yang diberikan selepas ini sekiranya tidak bercanggah dengan jadual yang sedia ada.

"Buat pengetahuan anda, sebelum ini saya pernah bekerja dengan pengarah dan produksi yang teruk. Namun, saya ambil pendekatan positif dengan memberi sepenuh komitmen terhadap kerja lakonan saya.

"Tidak kira karya itu kecil atau besar, buruk atau atau bagus, jika pelakonnya berjaya menjadikan ia sebagai karya yang bagus, penonton tetap akan suka.

"Tidak pernah terlintas di fikiran saya untuk memilih tawaran baik drama mahupun filem. Apa yang penting, saya mahu memecah dominasi yang watak utama bukan hanya untuk pelakon muda," kata bapa kepada dua cahaya mata ini.

 Kembali meraih kepercayaan

Kemenangannya di FFM25, baru-baru ini benar-benar membuka mata pihak produksi dan pengarah tempatan.

Mengakui banyak menerima tawaran watak berat yang mencabar dan pelakon utama, Faizal berkata, bakatnya mula berjaya meraih kepercayaan industri.

"Ramai yang menganggap, pelakon yang sudah berusia sukar mendapatkan peluang lakonan sebagai watak utama.

"Namun, saya berterima kasih kepada pengarah filem, Bunohan, Dain Iskandar Said, apabila percaturannya ternyata membuka mata banyak pihak.

"Walaupun pada saat-saat akhir, watak saya bakal ditukarkan kepada orang lain, namun Dain tetap mempertahankan saya," katanya yang bakal muncul menerusi filem arahan, Hashim Rejab, Longkai.

20 tahun tidak dicalonkan

Mengakui anugerah tersebut adalah pengiktirafan pertama buatnya di FFFM sepanjang tempoh 30 tahun menapak dalam industri lakonan, Faizal pernah dicalonkan pada tahun 1993, menerusi filem, Kanta Serigala.

Faizal turut berseloroh, kemenangannya pada malam itu hanyalah kerana ketiadaan pencalonan daripada pelakon hebat yang juga sifunya, Eman Manan.

"Kalau Abang Eman ada, tentu saya kalah malam ini," katanya sambil ketawa.

Menurut Faizal, setelah hampir 20 tahun, barulah namanya kembali dicalonkan menerusi Bunohan.

"Walaupun Abang Eman tak ada, namun saya tidak mengharapkan kemenangan.

"Sejak awal lagi, saya sudah pasang niat, kehadiran saya pada malam itu hanyalah untuk bergembira bersama isteri dan anak-anak.

"Namun, saya meletakkan harapan tinggi buat Bunohan kerana ia adalah filem yang bagus dan paling berat yang pernah saya lakonkan," katanya yang terpaksa gelapkan badan dan dijemur tengah panas terik untuk menjayakan watak Ilham.
{[['']]}

'Hidup Dan Kitaran Metamorfosis Kupu-Kupu Asmidar'

KEMUNCULAN album, Kali Pertama membuktikan Asmidar serius dalam karier nyanyiannya.


SINONIM dengan single sulung Biar Sampai Ke Bintang selepas menjuarai program realiti, Vokal Bukan Sekadar Rupa musim pertama pada tahun lalu, Asmidar atau nama sebenarnya Norhasmidar Ahmad mengorak langkah ke depan dengan kemunculan album pertamanya, Kali Pertama.

Album yang memuatkan tujuh buah lagu itu diistilahkan sebagai sebuah pengembaraan dan perjalanan daripada pengalaman yang kosong menjadi lebih erti.

"Hidup dan kitaran metamorfosis kupu-kupu diibaratkan seperti perjalanan karier saya dan analogi ini sangat istimewa. Selain warna kupu-kupu yang pelbagai, saya turut mengharapkan album ini akan meninggalkan satu calit warna dalam industri muzik tempatan," katanya ketika pelancaran album Kali Pertama di Black Box, Publika, Solaris Dutamas, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Bermula dengan rentak ala retro menerusi lagu Kali Pertama ciptaan Audi Mok, album itu membawa penonton seolah-olah terbang bersama fantasi yang direka Asmidar.

Menyusul trek kedua, lagu nukilan Taja dan lirik Ad Samad berjudul Goldilocks dengan tempo lebih rancak. Kemudiannya kembali kepada kekuatan vokal Asmidar dengan lagu berentak balada, Bila Cinta Ada, Sepenggal Kasih dan Pesona Cinta.

Menarik tentang album ini, salah sebuah daripada lagu yang termuat dicipta dan senikatanya ditulis khas oleh penyanyi Ana Raffali yang diberi judul Sepasang Sudu.

Secara kasar, ritma signatur Ana tetap boleh dikesan menerusi lagu itu.

Menutup intipati album Kali Pertama ialah lagu yang membawa Asmidar ke puncak kejayaan, Biar Sampai Ke Bintang ciptaan Ajai yang dikekalkan susunan asal kerana mahu mencipta elemen nostalgia.

Mengambil masa 12 tahun untuk dikenali umum, namun kata Asmidar, jatuh bangun dan kegagalannya pada masa silam menyimpan hikmah untuk masa sekarang.

"Seronok apabila muzik saya diterima dalam industri ini tapi saya akan terus membaiki diri untuk menjadi lebih baik.

"Berkali-kali saya putus asa dan banyak kali mencuba tapi gagal. Atas sokongan keluarga dan kawan-kawan saya tidak berhenti dan teruskan mendaki. Alhamdulillah, setiap yang berlaku ada rahmat," katanya yang pernah kecewa ketika rakan seangkatannya seperti Misha Omar, Farawahida dan Azharina terlebih dahulu popular berbandingnya.

Asmidar sebelum ini pernah dinobatkan sebagai naib juara Bintang RTM pada tahun 2000 dan juara Bintang Asli (2006) sebelum memenangi tiga pingat emas, tiga perak dan satu gangsa di World Championship for Performing Arts di Los Angeles, Amerika Syarikat pada 2009.

Memasuki usia 27 tahun dan kariernya baru bermula bagi Asmidar bukan faktor untuk dia mengalah memandangkan persaingan juga kian bertambah.

"Lambat atau cepat tak penting tetapi apa yang akan dibuktikan. Kalau cepat naik tapi tak boleh bertahan tiada guna sebaliknya, lebih hebat kalau lambat tapi meninggalkan impak besar yang lebih bermakna," ujarnya.

Kejayaan menjuarai Vokal Bukan Sekadar Rupa, kata Asmidar, nyata telah membuka perspektif baharu dalam kehidupannya.

"Kesukaran itu ada tapi cabarannya adalah untuk mengatasi kepayahan itu dan memperbaiki diri untuk ke depan. Saya tidak mengharapkan perjalanan lancar tapi saya mengharapkan panduan itu tidak tersasar daripada landasan sekarang," kata Asmidar yang belum terfikir untuk menjalinkan hubungan cinta dalam masa terdekat.

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN

{[['']]}

Elfira Loy Gugup Ketika Manjadi Pengacara

Elfira Loy 



PETALING JAYA: Aktres remaja Elfira Loy mengakui gugup dan gemuruh ketika pertama kali diberi tanggungjawab sebagai pengacara siaran secara langsung acara Karpet Merah di Festival Filem Malaysia ke-25 (FFM25) minggu lalu.

Pelakon berusia 19 tahun ini berkata, kurang pengalaman dalam bidang pengacaraan menjadikan dia mudah tersasul dan gagal mengawal sesuatu situasi.

"Saya tersilap menyebut nama Normah Damanhuri bukan kerana saya tidak tahu nama dia tetapi saya tersasul mungkin kerana terlalu gementar dan saya pula bercakap laju.

"Sementara tentang Izzue Islam pula mungkin kerana soalan yang saya ajukan kepadanya mengelirukan sehingga dia dan penonton menganggap saya tidak buat ulang kaji sebelum bertanya," katanya kepada mStar Online, di sini, Isnin.

Pelakon telefilem Mimpi Sampai Ke Bintang ini dikatakan tidak membuat ulang kaji terlebih dahulu sebelum mengacarakan acara besar seperti itu.

Dalam insiden tersebut, Elfira tersilap menyebut nama pelakon veteran Normah Damanhuri selain dikatakan tidak tahu tentang perkembangan pelakon Ezzue Islam yang juga merupakan seorang penyanyi kumpulan Forteen..

Elfira mengacarakan sesi Karpet Merah FFM25 bersama Hefny Sahad.

Jelas Elfira, dia mengakui pengalaman pertama dalam bidang pengacaraan itu memberi pelajaran berharga buatnya.

"Ini pengalaman pertama saya buat secara langsung dan tanpa skrip. Saya tidak tahu format siaran langsung, bila saya perlu berhenti untuk iklan dan sambung semula bercakap.

"Itu semua buat saya rasa gementar dan hilang kata-kata. Saya pula seorang saya cakap laju dan bila disuruh berhenti saya susah nak bercakap semula," ujarnya.

Bagaimanapun, dia menerima semua kritikan dan menganggap ia sebagai cabaran untuk masa akan datang.

"Saya sedar banyak yang perlu diperbaiki lagi, tapi bukan bermakna saya tidak boleh buat bidang pengacaraan ini.

"Saya tidak akan putus asa dan mengalah dengan kritikan orang," katanya yang bakal mengacarakan program remaja Projek Gila bersama pelakon Siti Saleha di TV9, yang bakal bersiaran bermula 1 April ini.


Oleh KEMALIA OTHMAN


{[['']]}

Selena Gomez Tertawa Mendengar Gosip-Gosip Liar Justin Bieber

 Selena Gomez dan Justin Bieber ketika masih bercinta.



BEKAS kekasih Justin Bieber iaitu Selena Gomez, 20, hanya mampu tertawa mendengar gosip-gosip liar yang menimpa penyanyi lagu Baby itu.

Selena tidak sedikit pun berasa prihatin dan kasihan terhadap Justin.

Menurut Contact Music pada Isnin, bekas bintang Disney itu tertawa melihat perilaku tidak matang yang dilakukan oleh Justin.

"Selena ketika melihat Justin di televisyen, dia hanya ketawa dan ketawa. Dia tidak mahu terus berperanan sebagai kekasih lelaki itu. Malah dia bebas dan menikmati usia remajanya bersama-sama teman-temannya," menurut sumber.

Tambahnya, Selena semakin muak dengan perangai kebudak-budakan Justin dan menyedari penyanyi berusia 19 tahun itu hanya menyusahkan hidupnya selama ini.

Selena kini lebih memilih lelaki berusia untuk dijadikan teman hidup berbanding lelaki muda seperti Justin.

{[['']]}

Tahniah!! Impian Ogy Ahmad Daud Terlaksana




Tidak pernah membuka gerai makanan namun pengalaman berniaga burger dan pelbagai jenis sup ketika Ramadan menguatkan semangat pelakon Fauziah Datuk Ahmad Daud atau Ogy untuk mengusahakan perniagaan restoran Ogy D’Greenwood yang terletak di Kampung Simpang Tiga, Greenwood, Gombak yang mula beroperasi sejak penghujung Disember lalu.

Meskipun sedar risiko besar sentiasa menanti, Ogy sudah mempersiapkan diri sejak awal dengan menyertai pelbagai seminar keusahawanan bagi mengetahui selok-belok perniagaan apatah lagi yang membabitkan makanan.

Menurutnya, walaupun makanan adalah keperluan yang akan sentiasa dicari orang ramai, dia perlu memastikan kualiti makanan terjaga demi memastikan pelanggan berpuas hati dengan masakan yang dihidangkan.

“Alhamdulillah, saya bersyukur hasrat membuka restoran yang sudah lama diimpikan sudah terlaksana dan kini tugas saya untuk memastikan perjalanan restoran berlangsung dengan sempurna dan biarlah ia menjadi perniagaan jangka panjang untuk saya.


“Rakan kongsi juga banyak memberi kerjasama dalam memastikan kelancaran restoran ini. Saya dan rakan kongsi juga sepakat menggunakan nama saya sebagai salah satu pendekatan promosi dan bukan sekadar nama kadang-kala saya juga akan turun padang mengambil pesanan pelanggan.


“Pastinya perkara ini harus dilakukan demi memastikan pelanggan puas hati dengan apa yang disajikan walaupun ada segelintir yang memberi komen negatif, saya ambil perkara ini sebagai semangat untuk diperbaiki dan saya akan berbincang dengan rakan kongsi bagi mencari jalan penyelesaian mengenai masalah yang dibangkitkan,” katanya.

Tidak berhasrat meninggalkan bidang lakonan, Ogy mengakui hampir separuh hidupnya kini dihabiskan di restoran berkenaan.

Ini kerana, niatnya bukan sekadar menyajikan makanan kepada pelanggan, sebaliknya restoran itu akan dijadikan restoran serba guna dengan kemudahan seperti surau, studio dan kelas ke­usahawanan.





“Apa yang saya lakukan sebagai jaminan masa depan selain minat yang sudah lama dipendam, bukan itu saja restoran ini turut menye­diakan pelbagai aktiviti yang mula berlangsung setiap Sabtu dan Ahad sejak 9 Mac lalu.

“Seperti yang tertera di kain rentang, Ogy D’Greenwood bukan sekadar restoran sebaliknya turut menyediakan katering untuk majlis hari lahir, kenduri kesyukuran, perkahwinan dan pertunangan yang mana ruangan di restoran ini mampu memuatkan lebih 200 orang.

“Bukan itu saja, saya juga sedang mempersiapkan bilik di bahagian atas sebagai ruang untuk mengadakan kelas akademi di mana kami akan memberi tunjuk ajar kepada wanita yang berminat untuk belajar kelas penyediaan makanan dan minuman, pastri dan bakeri serta bengkel keusahawanan,” katanya.

Ogy berkata, sebuah gudang besar terletak di belakang restoran berkenaan akan dijadikan studio untuk mana-mana produksi menjalani rakaman. Dalam masa yang sama mereka juga boleh menjamu selera di restorannya.

Restoran yang mula dibuka mulai jam 8 pagi hingga 12 tengah malam itu menyajikan menu popular, antaranya nasi Arab, mi udang, rojak Singapura, nasi lemak daun kunyit dan nasi ayam Ali Setan selain pelbagai jenis masakan Barat.

Mengakui jiwa seni yang sentiasa mengalir dalam diri, Ogy berharap hasratnya menjemput artis lain atau pelajar dari mana-mana pengajian untuk tampil membuat persembahan pada setiap hari Sabtu dan Ahad akan terlaksana.

“Saya mempunyai perancangan di mana pada setiap hujung minggu akan ada aktiviti dijayakan oleh mana-mana penggiat seni untuk menghiburkan pengunjung. Ini juga sebagai tarikan promosi kepada orang ramai bahawa restoran saya bukan hanya menyajikan makanan semata-mata malah kami menyediakan hiburan kepada orang ramai.

“Saya juga mengalu-alukan peniaga barangan kering untuk berniaga di restoran berkenaan pada hujung minggu dengan berniaga di gerai yang disediakan.

“Saya tidak mahu restoran hanya menumpukan pada makanan semata-mata, justeru banyak perancangan sudah diatur dan in­sya-Allah jika tiada halangan, sepanjang Ramadan nanti juga akan diadakan solat Terawih. Bagi aktiviti setiap Ahad saya harap dapat diwujudkan kelas usrah dan solat sunat berjemaah,” katanya.

Oleh Syanty Octavia Amry
{[['']]}
 
Copyright © 2011. Gosip Terkini - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger