Latest Post :
Home » , , » Krisdayanti dibenci peminat, ‘dipulau’ anak sendiri!

Krisdayanti dibenci peminat, ‘dipulau’ anak sendiri!

{[['']]}
Umum sedia mengetahui, rumah tangga yang dibina selama 13 tahun antara penyanyi jelita, Krisdayanti (KD) dan komposer, Anang Hermansyah sudah berakhir secara sah Khamis lalu.

Sebelum itu, timbul pelbagai spekulasi mengenai perceraian mereka dan yang paling hangat diperkatakan ialah kecurangan KD terhadap Anang yang didakwa turut disaksikan dua anaknya.

Bagaimanapun, KD yang ditemui ketika majlis pelancaran album barunya, ‘Aku Wanita Biasa’ di ibu kota, Jumaat lalu, menjelaskan, punca sebenar penceraian mereka bukanlah disebabkan orang ketiga seperti yang digembar-gemburkan media Indonesia.

KD berkata, sudah takdir jodohnya dengan Anang hanya setakat ini saja dan apa yang berlaku dalam rumah tangganya itu biarlah dia, Anang dan Tuhan saja yang tahu. Tidak menyesali dengan apa yang terjadi, KD berkata, penceraian itu berlaku atas kehendaknya sendiri dan Anang telah pun menceraikannya dengan talak satu, bukan talak tiga seperti mana yang didakwa media Indonesia. Bagaimanapun, pasangan ini sebenarnya pernah bercerai pada tiga tahun lalu.

Tidak mahu isu penceraiannya dengan Anang itu terus membelenggu dirinya, KD berkata, dia tidak mahu menoleh ke belakang lagi dan ingin meneruskan kehidupan baru.

Hakikatnya, tidak sukar untuk mendekati dan mendalami isi hati penyanyi yang bertaraf ‘Diva’ ini kerana satu demi satu persoalan dirungkai tanpa jemu. Ikuti temu bual Sinar Harian bersama KD yang pernah popular dengan lagu, ‘Mencintaimu’ dan ‘Menghitung Hari’ ini.


Bagaimana dengan kehidupan KD setelah kembali ‘single?

Sebenarnya saya belum terbiasa dengan kehidupan ‘single’ ini, ialah kerana baru beberapa hari saja saya mendapat gelaran itu. Apa pun, insya-Allah saya akan cuba mengharungi masa datang dengan sebaik mungkin. Apa yang berlaku adalah ketentuan Allah dan saya tak ‘bisa’ menghalangnya. Saya akan teruskan kehidupan seperti biasa, dengan semangat baru dan mahu melupakan segala masa lalu. Tetapi kenangan manis dengan Anang tak akan saya lupakan sampai bila-bila pun.

Sebelum bercerai, KD berdepan dengan pelbagai tomahan, jadi bagaimana KD menghadapinya?

Dua bulan saya mendiamkan diri, tapi ia tidak bermakna saya salah atau kalah. Tapi saya fikir ada baiknya saya ‘diam’ untuk beri ruang pada diri sendiri berkikir dan menelaah atas apa yang terjadi. Saya diam juga untuk menghormati proses persidangan (mahkamah). Tapi dalam tempoh itu, saya dianggap seperti penjenayah yang melakukan kesalahan besar. Ke mana saja saya pergi pasti diburu wartawan sehinggakan saya berasa trauma untuk keluar rumah. Apa pun, saya harap penceraian saya dan Anang dapat menghentikan segala mimpi negeri ini.


Adakah punca sebenar penceraian kalian dan adakah kerana ‘orang ketiga’ seperti mana yang didakwa media Indonesia?

Saya tahu wartawan di Malaysia banyak membaca kisah saya dari apa yang dilaporkan oleh media di Indonesia. Tapi itu semua tidak benar dan ‘gosip’ semata-mata. Sepanjang dua bulan ini, saya tidak pernah memberikan apa-apa kenyataan pun.

Perpisahan saya dan Anang tidak ada kena mengena dengan ‘orang ketiga’ dan saya tidak mahu menyalahkan sesiapa pun dalam hal ini kerana penceraian ini adalah pilihan saya. Bukannya saya tidak bahagia dengan Anang, tapi kami sudah ‘tidak cocok’ untuk tinggal bersama lagi.

Mana-mana rumah tangga pun pasti berdepan dengan konflik. Malah sejak tiga tahun lalu, hubungan kami sentiasa bermasalah dan saya dapat rasakan kami tak boleh bersama lagi. Setelah pulang dari Umrah pada Ogos lalu dan membuat solat Istikharah, akhirnya saya dapat petunjuk dari Allah SWT. Saya mempunyai keberanian untuk berterus-terang pada Anang yang saya ingin berpisah dengannya.


Bagaimana pula dengan gosip yang mengatakan anda ada menjalinkan hubungan dengan jejaka bernama Rahul dan dialah punca penceraian?

Saya tak ada hubungan dengan Rahul. Dia adalah penaja konsert saya di Timur Laste tidak lama dulu. Saya kenal dengannya pun atas urusan kerja dan saya tak sangka, timbul macam-macam gosip pula tentang kami.


Khabarnya anak-anak (Titania Aurelie, 11, dan Azriel Akbar, 9) yang kini di bawah jagaan Anang, telah memulau anda?

Memang mereka tak mahu berjumpa dengan saya, dan sudah dua bulan setengah kami tidak bertemu. Semua barang yang saya hadiahkan pada mereka, dipulangkan semula. Malah surat dan khidmat pesanan ringkas (SMS) pun tidak berbalas. Sebagai ibu yang melahirkan mereka, memang saya berasa kecewa, tapi saya tidak menyalahkan mereka, kerana saya percaya mereka di pengaruhi oleh orang lain. Saya tidak percaya mereka begitu membenci sayang, terutama Azriel yang begitu rapat dengan saya.

Buat masa ini, biarlah mereka tinggal bersama Anang, dan saya tidak mahu menambahkan lagi konflik yang ada. Lagipun itu juga kehendak mereka. Tapi saya tidak akan melepaskan tanggungjawab saya sebagai ibu mereka dan setiap saat saya sebenarnya saya teringin untuk berada di sisi mereka. Saya harap suatu hari nanti, mereka akan terima saya.


Anda juga dibenci peminat sendiri?

Rakyat Indonesia seramai 80 juta orang, jadi sudah tentu saya tak boleh puaskan hati semua orang. Saya juga tak boleh halang kemarahan mereka dan terpulang pada mereka untuk menghakimi saya. Tetapi saya percaya, bukan semuanya membenci saya, kerana masih ada yang menyokong saya sehingga ke hari ini. Apa pun kita perlukan masa dan suatu hari nanti mereka pasti akan dapat terima. Saya juga akan cuba memberikan karya yang terbaik untuk mendapatkan kembali kepercayaan mereka terhadap saya dan cuba kekalkan prestasi yang terbaik.


Boleh jelaskan hubungan anda dengan Anang dan khabarnya Anang tidak mengizinkan anda menyanyi lagu-lagu ciptaannya?

Saya dan anak-anak sudah diambil, takkan lagu-lagunya juga ingin diambil? Apa pun, kami harus profesional dalam hal ini. Soal kerja, ia tidak harus dicampuradukkan dengan emosi. Saya juga pada mulanya keberatan untuk menyanyikan lagu Anang, tapi atas komitmen saya nyanyikan juga. Saya harap boleh kekalkan hubungan baik dengan Anang walaupun kami sudah berpisah. Perkara remeh-temeh ini tidak perlu dipanjangkan.


Bagaimana anda meneruskan kehidupan tanpa suami dan anak-anak di sisi?

Seperti yang saya katakan tadi, saya masih belum biasa menjalani kehidupan baru ini. Memang pada mulanya agak sukar untuk meneruskan tanpa suami dan anak-anak di sisi, tetapi saya harus bersyukur pada Allah SWT dan berserah kepada-Nya. Lagipun ini adalah untuk kebaikan kami bersama. Saya akan terap berusaha membina kehidupan baru dan berjuang baik dalam karier. Tapi soal jodoh, masih terlalu awal untuk saya fikirkannya.
Share this article :

Post a Comment

 
Copyright © 2011. Gosip Terkini - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger