Latest Post :
Home » , , » Filem seram 'KHURAFAT' arahan Syamsul Yusof menjadi

Filem seram 'KHURAFAT' arahan Syamsul Yusof menjadi

{[['']]}


FILEM seram pertama daripada pengarah muda, Syamsul Yusof, dilihat sebagai percubaan yang berjaya. Selepas menunjukkan kemampuan dalam pengarahan filem bercorak aksi, kini tiba giliran anak produser Datuk Yusof Haslam ini menyerlahkan kebolehannya dalam filem bergenre lain pula.

Khurafat di bawah arahannya hadir sebagai sebuah judul yang membanggakan.
Pendek kata, ia sebuah kisah seram yang menjadi. Bukan sekadar disokong oleh jalan cerita yang dianggap kukuh, ia turut menampilkan kesan bunyi yang baik, yang membantu menguatkan lagi elemen seram filem ini. Sebenarnya, kesan bunyi itulah yang menolong membuatkan penonton lebih merasai elemen menakutkan dalam judul ini. Walaupun sesetengah pihak menganggap kesan berkenaan dibuat secara berlebihan, tetapi sedikit sebanyak ia menyokong Khurafat muncul sebagai judul yang membuatkan peminat tidak senang duduk sepanjang tayangan.

Syamsul juga dikira cemerlang dalam menyediakan jalan cerita yang di luar jangkaan. Kejutan dihidangkan olehnya menerusi filem ini memperlihatkan dirinya sebagai pembikin filem yang sentiasa berfikir dan cerdik. Namun, penonton tentu tidak dapat lari daripada menyamakan filem ini dengan filem The Sixth Sense (1999) arahan M Night Shyamalan, dek elemen hampir sama diterapkan di dalamnya.

Walaupun diselit kejutan, tetapi peminat masih boleh mengikuti ceritanya dengan mudah, yang menjadi markah bonus buat Khurafat.

Manakala pelakonnya, Sabrina Ali, pula muncul sebagai bintang yang harus diberikan perhatian menerusi wataknya yang bertindak di luar sedar. Jika diberikan lebih banyak peluang, tentu sekali pelakon ini mampu meningkatkan lagi persembahannya, seterusnya menjadi barisan pelapis yang akan terus mewarnai dunia perfileman tempatan.
Khurafat yang mula menemui penonton pada 13 Januari lalu mengisahkan mengenai perjanjian terlarang - satu daripada bentuk penyelewengan dalam aqidah Islam - di antara manusia dan syaitan. Namun begitu, manusia tanpa mengira akibat, membelakangkan Tuhan, disokong pula dengan nafsu dendam serakah akhirnya hanyut dek bisikan syaitan.


Sinopsis Filem Khurafat

Khurafat mengisahkan perjanjian terlarang dan salah satu bentuk penyelewengan dalam aqidah Islam diantara manusia dan syaitan, sesuatu yang amat ditegah dalam agama suci kita. Tapi manusia tanpa mengira akibat .. membelakangkan Allah, disokong dengan nafsu dendam serakah akhirnya hanyut dengan bisikan syaitan. Kisah bermula dengan Johan, seorang pemuda yang bekerja sebagai Pembantu Hospital.Sudah berkahwin dan mempunyai seorang isteri bernama Aishah. Pasangan ini diawal perkahwinan hidup aman dan bahagia namun tanpa disangka trauma melanda dipertangahan jalan. Mereka sering diganggu oleh lembaga aneh. Bermacam-macam usaha telah dilakukan namun gangguan itu tetap berterusan. Ini amat menakutkan mereka lebih-lebih lagi Johan. Kehadiran seorang perempuan tua misteri ... ditambah dengan munculnya bekas teman wanita Johan bernama Anna yang bersiakp pelik dan menakutkan menambahkan lagi episod trauma paangan ini... Anna sentiasa menganggu Johan walaupun ketika Johan bersama Aishah. Ini menyebabkan Johan bertambah runsing. Tidak lama selepas itu Anna ditemui mati bunuh diri dengan mayatnya tergantung. Kematian Anna adalah kemuncaknya perkara-perkara aneh yang berlaku dalam hidup Johan. Bayangan Anna mula menganggu Johan mahupun Aishah.Hidup Johan semakin tertekan. Setelah diasak pelbagai kejadian aneh akhirnya barulah terungkap segala misteri. Johan akhirnya akurdengan kesilapan silamnya... perbuatan Khurafat yang diamalkan kini menuntut haknya dan Johan terpaksa membayarnya dengan harga yang amat tinggi. Kesimpulannya Khurafat adalah satu amalan yang mengalih pergantungan manusia daripada Khalik (pencipta/Allah) kepada makhluk (yang dicipta). Di dalam Al-Quran terdapat beberapa ayat yang menyeru kepada pergantungan kepada Allah dan menolak kepercayaan terhadap yang selainnya bagi mendapat kebaikan dan menolak keburukan. Yang memberi segala kenikmatan dan keyakinan hanya Allah. KepadaNya seluruh makhluk bergantung. Akhirnya apakah kesudahan KHURAFAT?Share this article :

Post a Comment

 
Copyright © 2011. Gosip Terkini - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger